Etusivu

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uusi Crenata ilmestyi toukokuussa 2013!

Korentowikistä löydät tietoa Suomen sudenkorennoista ja sudenkorentoharrastuksesta.




Suomalaisten kirja maailman neidonkorennoista

Neidonkorennot – Solisevien vetten lentävät jalokivet Sami Karjalainen & Matti Hämäläinen

Neidonkorennot ovat purojen ja jokien varsilla eläviä “lentäviä jalokiviä”, kauneimpia kaikista hyönteisistä. Kirja tutustuttaa lukijansa neidonkorentojen kiehtovaan elämään asiantuntevan tekstin ja loistavien valokuvien avulla. Euroopan lajien lisäksi kirja esittelee maailman neidonkorentosuvut sekä neidonkorentojen lähimmät sukulaiset. Kirja on syntynyt tunnustetun valokuvaajan ja lukuisia tieteelle uusia neidonkorentolajeja löytäneen tutkijan yhteistyönä. Lisätietoja: http://www.samikarjalainen.fi/caloptera/kirja.html

9789529310456.jpg



Suomelle uusi sudenkorentolaji! (2020)

Lännenkirsikorento (Sympecma fusca) havaittiin Suomessa ensi kerran elokuun lopussa Ahvenanmaan Getassa. Jyri Mäki-Jaakkola oli illalla etsimässä harvinaista paahdehepokattia Getan kallioilla, kun hän löysi puiden alta kanervikosta kaksi kirsikorentoa, joista toinen osoittautui Suomelle uudeksi lajiksi, lännenkirsikorennoksi.

Kirsikorennot ovat aikuistalvehtijoita muista Suomessa tavatuista sudenkorennoista poiketen. Ne siis parittelevat ja munivat keväällä, ja toukat kehittyvät aikuisiksi kesän aikana. Idänkirsikorento (Sympecma paedisca) löydettiin Suomesta ensi kerran 2002 ja se on jo vakiintunut Etelä-Suomeen..

Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrä on nyt 63. Lajien määrä on lisääntynyt nopeasti sudenkorentoharrastuksen kasvun ja ilmaston lämpenemisen myötä. 2000-luvulla on löydetty peräti yksitoista Suomelle uutta sudenkorentolajia.

Tiedote

Suomelle uusi sudenkorentolaji! (2014)

140906GomflaSavitaipaleJoukoRantanen1.jpg
Savitaipaleelta löytyi Suomelle ja Pohjoismaille uusi sudenkorentolaji, idänjokikorento (Gomphus flavipes). Jouko Rantanen valokuvasi lajin koirasyksilön lauantaina 6. syyskuuta 2014 Savitaipaleen Tornion kylässä. Laji on aiemmin tavattu mm. Virossa, Latviassa ja Liettuassa, mutta tämä on ensimmäinen havainto Pohjoismaista. Suomessa on nyt tavattu neljä jokikorentolajia. Idänjokikorento muistuttaa läheisesti maassamme melko yleistä aitojokikorentoa, joka lentää alkukesästä. Ruumiin keltaiset kuvioinnit ja jalkojen väritys ovat lajeilla erilaiset. Idänjokikorento lisääntyy isoissa, hitaasti virtaavissa joissa. Suomessa tavattu yksilö lienee vaeltanut meille kaakosta. Sudenkorentojen harrastus on kasvanut Suomessa voimakkaasti 2000-luvulla. Tänä aikana on löydetty kymmenen maalle uutta sudenkorentolajia. Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrä on nyt 62. Lajimäärää ovat kasvattaneet ilmaston lämpeneminen ja sudenkorentojen lisääntynyt harrastus. Idänjokikorento on jo toinen vuonna 2014 löydetty uusi laji, sillä kulku-ukonkorento löytyi Suomesta ensi kerran tänä keväänä. Kuva: Jouko Rantanen

Suomelle uusi sudenkorentolaji! (2014)

Kulku-ukonkorento (Vagrant Emperor) (Anax ephippiger) on tavattu Suomessa ensi kerran. Hanna Järvinen, Reijo Vikman ja Pekka Salmi havaitsivat Paimion Spurilanlammella 24.5.2014 koirasukonkorennon, joka määritettiin jälkikäteen valokuvista kulku-ukonkorennoksi. Laji muistuttaa suuresti sormusukonkorentoa, josta se eroaa mm. silmien ja takaruumiin värityksen perusteella. Kulku-ukonkorennon myötä Suomessa on nyt tavattu 61 sudenkorentolajia.

Kulku-ukonkorento on kotoisin Pohjois-Afrikasta ja aivan eteläisimmästä Euroopasta, josta se vaeltaa vuosittain pohjoisemmaksi lopputalvella - alkukeväällä. Ruotsissa havaittiin tuona samana päivänä maan kolmas yksilö.


Postilista

Sudenkorentoseura ylläpitää myös sähköpostilistaa. Lista on kesäaikaan melko aktiivinen, talvella viestejä tulee harvakseltaan. Listalle voi liittyä Googlen Groups-palvelussa. Listalle liittyjät hyväksytään erikseen roskapostin estämiseksi. Hyväksynnät pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti liittymisen jälkeen.


In English