Korentowiki

Etusivu

Korentowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uusi Crenata ilmestyi toukokuussa 2013!

Tervetuloa Korentowikiin, Suomen sudenkorentoseura ry:n sivustolle! Näiltä sivuilta löydät ajan tasalla olevaa tietoa Suomen sudenkorennoista, sudenkorentoharrastuksesta ja yhdistyksen toiminnasta.


Liittymällä jäseneksi tuet yhdistyksen toimintaa ja saat mm. jäsenlehti Crenatan.

Uusi kotimainen sudenkorentokirja

Neidonkorennot – Solisevien vetten lentävät jalokivet Sami Karjalainen & Matti Hämäläinen

Neidonkorennot ovat purojen ja jokien varsilla eläviä “lentäviä jalokiviä”, kauneimpia kaikista hyönteisistä. Kirja tutustuttaa lukijansa neidonkorentojen kiehtovaan elämään asiantuntevan tekstin ja loistavien valokuvien avulla. Euroopan lajien lisäksi kirja esittelee maailman neidonkorentosuvut sekä neidonkorentojen lähimmät sukulaiset. Kirja on syntynyt tunnustetun valokuvaajan ja lukuisia tieteelle uusia neidonkorentolajeja löytäneen tutkijan yhteistyönä. Lisätietoja: http://caloptera.com/kirja.html

9789529310456.jpg

Postilista

Sudenkorentoseura ylläpitää myös sähköpostilistaa. Lista on kesäaikaan melko aktiivinen, talvella viestejä tulee harvakseltaan. Listalle voi liittyä Googlen Groups-palvelussa. Listalle liittyjät hyväksytään erikseen roskapostin estämiseksi. Hyväksynnät pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti liittymisen jälkeen.Suomelle uusi sudenkorentolaji!

Kulku-ukonkorento (Vagrant Emperor) (Anax ephippiger) on tavattu Suomessa ensi kerran. Hanna Järvinen, Reijo Vikman ja Pekka Salmi havaitsivat Paimion Spurilanlammella 24.5.2014 koirasukonkorennon, joka määritettiin jälkikäteen valokuvista kulku-ukonkorennoksi. Laji muistuttaa suuresti sormusukonkorentoa, josta se eroaa mm. silmien ja takaruumiin värityksen perusteella.

Kulku-ukonkorento on kotoisin Pohjois-Afrikasta ja aivan eteläisimmästä Euroopasta, josta se vaeltaa vuosittain pohjoisemmaksi lopputalvella - alkukeväällä. Ruotsissa havaittiin tuona samana päivänä maan kolmas yksilö.

Korentokausi 2014 avattu

Paraisten Lemlahdella avattiin korentokausi, kun Mervi Haukila ja Ari Kuusela löysivät sieltä 12.3. idänkirsikorentonaaraan. Laji on aikuistalvehtijana ensimmäinen lentävä korentomme ja lentää samaan aikaan esimerkiksi nokkos- ja sitruunaperhosten kanssa. Samalla havainto on myös Suomen kaikkien aikojen aikaisin korentohavainto.

Sormusukonkorento on 60. maasta löydetty sudenkorentolaji

Sormusukonkorento (Anax parthenope) tavattiin Suomessa ensi kerran. Jan Tvrdy valokuvasi lentävän yksilön Kopparnäsin ulkoilualueella Inkoossa 16.7.2013.

Tällä isokokoisella lajilla on vaaleansinistä takaruumiin tyven ympärillä, joskus koko takaruumiin pituudelta. Lajin suomalainen nimi tulee takaruumiin tyven ohuesta keltaisesta renkaasta.

Suomesta löytynyt sormusukonkorennon yksilö on ehkä lentänyt tänne Virosta, jossa laji tavattiin ensi kerran 2008. Ruotsista sormusukonkorento löytyi ensi kerran 2010.

Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrä on nyt 60. Lajimäärä on nopeassa kasvussa, sillä vuonna 2001 maasta tunnettiin vain 52 lajia. Lajimäärää ovat kasvattaneet ilmaston lämpeneminen ja sudenkorentojen lisääntynyt harrastus.

In English


Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Työkalut