Lajilyhenteet

Korentowikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lajilyhenteet ovat yksi tapa merkitä muistiin maastossa havaittuja korentoja. Tapa ei ole pakollinen eivätkä kaikki sitä käytä. Miksi siis 3+3 -lyhenteet? Lyhenteet ovat erittäin nopeita ja helppoja, ne on helppo ymmärtää äidinkielestä huolimatta ja lyhennesarjoja voidaan helposti muokata sopimaan Suomen ulkopuoleisillekin alueille. Esimerkiksi Suomessa voidaan kirjata ylös Aesjun, Aesgra, Coehas, Epibim ja Libqua ja todennäköisesti ukrainalainen ymmärtää niitä jos hänelle näyttää. Ukrainassa voidaan sitten kirjata tarvittaessa ylös esim. Symped ja Gomfla - millekään näistä lajeista ei ole virallista suomenkielistä nimeä.

Mikään ei toki estä käyttämästä vaikka 1+3 -lyhenteitä, mutta tällöin pitää muistaa mikä on elo-, mikä täpläkiiltokorento.

Suomen korentojen lajilyhenteet:

Mikäli kuitenkin kahden laji 3+3 -lyhenteet sattuisivat olemaan samat - kuten Lestes viridiksellä ja L.virensillä - käytetään sukunimen kolmea ensimmäistä ja lajinimen kolmea viimeistä kirjainta. Näin ollen lyhenteet olisivat Lesdis ja Lesens. Tätä tilannetta ei toistaiseksi ole Suomessa.

Poikkeavat Euroopasta:

  • Sympetrum (striolatum) nigrifemur -> Sym(str)mur (mikäli taksoni saa lajistatuksen tippuu (str) pois
  • Sympetrum (striolatum) nigrescens -> Sym(str)ens (kts. yllä)
  • Lestes virens - Lesens
  • Lestes viridis - Lesdis

Mikäli lajinimissä tapahtuu muutoksia heijastuvat nämä muutokset myös lyhenteisiin.